Palvelun haltuunotto

Mikä palvelun haltuunotto on?

Palvelun haltuunotolla tarkoitetaan palvelun kokonaisvastuun siirtoa. Palveluun haltuunotossa tarkastellaan käyttäjille näkyvää palvelua kokonaisuutena sisältäen palvelimet, niissä toimivat ohjelmistot sekä ohjelmistokomponentit.

Palvelun siirron yhteydessä tutkimme palvelun komponenttien päivitystarpeen, sovelluksen arkkitehtuurin, tietoturvan, ohjelmiston julkaisuputket, testit sekä dokumentaation ajantasaisuuden. Autamme siirtämään teille tärkeän verkkopalvelun vakaaseen ympäristöön, teemme palveluun tarvittavat korjaustoimenpiteet ja otamme siitä kokonaisvastuun.

Tyypillisiä ongelmatilanteita verkkopalveluissa

Huono käyttäjäkokemus

Verkkopalvelun tai mobiilisovelluksen huono käyttökokemus voi aiheuttaa harmaita hiuksia käyttäjille ja näkyy poistuvana asiakasvirtana. Kun palvelu on suunniteltu oikein, löytää käyttäjä sieltä tarvitsemansa toiminnot luontevasti ilman käyttöohjeita.

Palvelun kehittäminen on hidasta

Verkkopalvelun kehittäminen hidastuu ajan saatossa, johtuen koodin- sekä sovelluksen kompleksisuuden lisääntymisestä. Ajanmukaisilla uusilla komponenteilla sekä palvelun arkkitehtuurista huolehtimisella saadaan verkkopalvelun kehittämiseen vauhtia.

Palvelu toimii hitaasti

Uudet hienot teknologiat saattavat laittaa palvelusi polvilleen, jolloin tökkivä palvelu antaa huonon kuvan palvelustasi. Kun palvelinkapasiteetti on suunniteltu vastaamaan palvelun tarpeita, se kestää isommankin määrän yhtäaikaisia käyttäjiä.

Palvelu ei ole mobiiliystävällinen

Mobiilikäyttäjällä on erilaiset tarpeet kuin tietokoneen käyttäjällä. Kun palvelusi on rakennettu oikein, sitä voidaan kaikilla päätelaitteilla ja käyttäjät kutsuvat mielellään myös ystäviään palvelun pariin.

Olethan varmistanut myös verkkopalvelusi saavutettavuuden?

Palvelun tietoturva on vaarantunut

Palvelun sekä sen sisältämien tietojen suojaus kuuluu nykyaikaisen verkkopalvelun vakiovarustuksiin. Sovelluksista sekä sen komponenteista löytyy jatkuvasti tietoturvahaavoittuvuuksia, jonka takia niitä kannattaa aktiivisesti päivittää.

Palvelinta ei ole päivitetty

Verkkopalvelusi ja sen palvelin vaatii aina järjestelmällistä huolenpitoa. Tärkeää palveluasi kannattaa monitoroida ja päivittää aktiivisesti, jolla varmistutaan, että palvelu on aina toimintakunnossa.

Miten palvelun haltuunotto etenee?

Kurkistus palvelun koodiin ja palvelimeen kertoo nopeasti palvelusi pävitettävyydestä sekä sen rakenteesta.

Kun ymmärrämme mistä komponenteista palvelusi koostuu, selviää pärjäämmekö pienellä päivittämisellä vai kaipaako palvelusi suurempaa rakenteellista muutosta tai korjaustoimenpiteitä.

Autamme teitä ottamaan haltuun palvelusi eri ympäristöt, työkalut, repositoryn sekä dokumentaatiot.

Pysymme myös varmistamaan yhdessä nykyisen ylläpitäjän kanssa, että kaikki sovelluksen pystytykseen, hallinnointiin ja jatkokehitykseen liittyvät tunnukset tulee siirrettyä teidän hallintaan.

Mikäli et ole varma palvelusi tilasta, kannattaa sen arkkitehtuuri ja tietoturva auditoida.

Palvelusi arkkitehtuuri määrittelee sen, kuinka hyvin palvelusi toimii sekä kuinka nopeaa palvelun jatkokehitys on.

Auditoinnin tuloksena saamme näkemyksen tarvitseeko sovelluksesi refaktorointia tai onko kustannustehokkaampaa rakentaa kokonaan uusi järjestelmä moderneilla teknologioilla.

Kun tiedämme missä tilassa palvelusi on, siihen kannattaa ensimmäiseksi tehdä tarvittavat päivitykset.

Tämä tarkoittaa sovelluksen tietoturva-aukkojen korjaamista, sovelluksen vanhentuneiden kirjastokomponenttien päivittämistä sekä virtuaalipalvelimen tapauksessa - myös palvelimen sovellusten ajantasaistamista.

Kun palvelusi suurimmat ongelmat on korjattu ja tietoturva varmistettu, on aika rakentaa perusta palvelun jatkokehitykselle.

Uusilla julkaisuputkityökaluilla sovelluksesta saadaan julkaistua uusia versioita nopeasti ja tarvittaessa palautettua edellisiä versioita palvelinympäristöihin.

Julkaisuputkien rakentamisen yhteydessä kannattaa myös testausautomaatiot kytkeä mukaan osaksi julkaisuprosessia, jolloin varmistutaan, ettei rikkonaista koodia päädy tuotantoon.

Mikäli palvelusi toimii yhä fyysisellä palvelimella, voi olla hyvä aika harkita pilvipalveluun siirtymistä ylläpidon päivityksen yhteydessä.

Kun tiedämme mitä suunnitelmia teillä on tulevaisuudessa palvelulle, niin voimme etsiä sille parhaan paikan tulevaisuutta ajatellen.

Kun palvelun on korjattu, päivitetty ja siirretty tarvittaessa pilvipalveluun, on aika tarkistaa onko dokumentaatiosi ajan tasalla.

Palvelun ylläpidossa oleellista on, että palvelun ylläpitorutiinit on dokumentoitu.

Palvelun jatkokehityksessä puolestaan olellista on, että kehittäjille on dokumentoitu sovelluksen arkkitehtuuri ja käytännöt, jotta koodi pysyy ylläpidettävänä.

Kun sovelluksesi on ajan tasalla, korjattu, dokumentoitu ja alustalla, joka kattaa myös tulevaisuuden tarpeenne, voidaan palvelun ylläpitovastuu siirtää meille.

Kytkemme palveluun tarvittavat monitoroinnit, varmistamme palvelun varmuuskopioinnit ja käymme käytännön asiat teidän sekä ylläpitotiimin kanssa yhdessä läpi.

Sinä päätät mitkä kehitystöistä tuottaa palveluusi eniten arvoa ja kehitystiimi edistää palvelun jatkotöitä sovitulla viikkokapasiteetilla.

Palvelun kehitystä viedään nopeasti eteenpäin, aktiivisesti viestien.

Haltuunotosta ylläpitoon

Kun palvelusi kipukohdat löydetty ja korjattu, otamme mielellämme kokonaisvastuun palvelun ylläpidosta.

Voit katsoa täältä palvelullesi sopivan ylläpitopaketin.

Palvelun haltuunotto räätälöidään vastaamaan tarpeitasi

Ohjelmiston kehitys ja ylläpito on välttämätöntä sen koko elinkaaren ajan, jotta se pysyy tietoturvallisena, kilpailukykyisenä ja palvelee käyttäjiään. Eteesi voi tulla tilanne, jolloin tarvitset uutta kehityskumppania olemassa olevalle palvelulle.

Kun organisaatiosi kehittyy, voi tulla tarve järjestelmän laajentamiselle, jotta se vastaa uutta liiketoimintaasi. Myös palvelusi käyttäjien tarpeet muuttuvat alati, jolloin on syytä tarkastella asiaa palvelumuotoilun keinoin ennen uusien ominaisuuksien lisäämistä. Teknologioiden jatkuvan kehityksen myötä voit tarvita osaajan vanhan ohjelmiston auditointiin ja koodin parantamiseen.

Räätälöimme olemassa olevan palvelusi haltuunoton täysin tarpeidesi mukaan. Katsotaan yhdessä, miten parhaiten autamme varmistamaan digipalvelunne turvallisuuden ja tehokkuuden.